Sunday, January 02, 2011

684 : Marathon Movie >> The Tourist & Damping Malam


Genre: Drama, Mystery & Suspense
Pelakon: Angelina Jolie, Johnny Depp, Paul Bettany, Rufus  Sewell, Timothy Dalton, Steven Berkoff, Christian De Sica, Julien Baumgartner, Ralf Moeller, Raoul Bova
Sutradara: Florian Henckel von Donnersmarck
Studio: Columbia Pictures

The Tourist adalah tentang seorang pelancong yang berasal Amerika bernama Frank (Johnny Depp) yang sedang berlibur ke Italia karena ingin menyembuhkan rasa patah hatinya. Dalam perjalanan, ia bertemu dengan seorang wanita mempesona bernama Elise (Angelina Jolie). Bermula waktu ke waktu mereka menjadi semakin dekat. Tanpa Frank ketahui yang sebenarnya Elise adalah seorang agen Interpol yang sedang menjalankan tugas menangkap seorang penjahat internasional, yang sebenarnya kekasihnya sendiri iaitu Alexander.

Kata shai : 3*** Bintang diberikan.Terpesona dengan keindahan serta lokanan bersahaja Johnny Depp & Angelina Jolie yang menyelamatkan keadaaan.Filem ini gelombangnya turun dan naik membuatkan sedikit mengantuk dan kebosanan.Aksinya kurang dan kesudahannya Frank & Alexander ialah org yang sama *buat pembedahan plastik dah!!
Damping Malam merupakan sebuah filem cereka seram arahan Ahmad Idham dibawah syarikat Metrowealth Movies Production Sdn Bhd. Trikh filem ini ditayangkan ialah pada 30 Disember 2010. Cerita yang agak seram jika dilihat pada trailer filem ni.

Pelakon-pelakon yang membintangi filem Damping malam ialah Amy Mastura ( Ku Khalira ), Erynne Erynna ( Nuraiza ), Ahmad Idham ( Wadi ), Azizah Mahzan ( Umi Siah ), Eizlan Yusof ( Ustaz Bakri ), Putri Mardiana ( Ustazah Azmah ), Normah Damanhari ( Nenek ) dan Datin Nina Juren ( Julia ).

Sinopsis Filem Damping Malam

Mengisahkan WADI (36) dengan isterinya KU KHALIRA (32) yang sudah 14 tahun mendirikan rumahtangga. Mereka dikurniakan seorang saja anak perempuan kini berusia 13 tahun bernama NURAIZA. Hidup mereka serba moden. Cara hidup mereka agak terbuka dan bebas. NURAIZA pula anak yang ceria, bijak, walaupun anak tunggal tetapi dia nampak matang dalam dunianya. Disebabkan ibu dan ayahnya hidup lebih mengutamakan duniawi, maka landas agama mereka agak kurang. NURAIZA diasuh oleh ibu saudara KU KHALIRA yang tinggal bersama mereka yang dipanggil UMI SIAH(45) oleh NURAIZA. UMI SIAH seorang yang serius tetapi nampak tenang. Seakan ada rahsia disimpan sendiri-sendiri. UMI SIAH sangat menjaga NURAIZA kerana dia tahu keistimewaan yang NURAIDA ada. KU KHALIRA sentiasa menjadi bualan kegemaran para wanita yang mengenalinya kerana begitu pandai menjaga rumahtangga. KU KHALIRA dan WADI selalu melakukan yang rasional dalam apa jua hal, tidak mempercayai hal mistik, tidak membimbing keluarga ke arah agama.

Kata Shai : 3*** Bintang.Kecewa dengan lakonan Amy Mastura kebelakangan ini.Ternyata di awal cerita Amy Mastura seakan - akan lemah dalam wataknya dan cuma bangkit pada saat - saat akhir.Apa pun welcome back to Ahmad Idham yang memberikan lakonan mantap.Kesudahannya Ku Khalira yang mengambil Pendamping dan merupakan watak hitam/jahat dalam filem ini.

1 comment:

cik kodok said...

ala review ko utk both muvie ni mcm xmenarik plak bg aku, siap kata MENGANTUK bagai.
Baru bajet nak tgk abe jonny & kak angie huhuh.

Copyright to S.H.A.I.Z.H.A.R
Designed by UMIESUEstudio 2015