Thursday, December 02, 2010

659 : Filem >> NGANGKUNG

Filem komedi seram berjudul Ngangkung ini bermula dengan kisah tiga orang sahabat baik. Azim (lakonan Shaheizy Sam) adalah seorang pemandu lori, seorang bapa kepada Wahidah, dan seorang suami yang baik. Namun kerana rungutan yang berterusan daripada isterinya membuatkan Azim mula terjebak dengan aktiviti tidak bermoral yang dipanggil ngangkung.

Pada mulanya Azim cuma berminat untuk mengikut dua orang kaki ngangkung yang bernama Tasnim dan Wan, namun setelah mendapati betapa tepatnya nombor ekor yang diramalkan oleh iblis laknatullah itu, maka Azim pun semakin terjebak. Azim menghabiskan duit gaji bulanannya untuk membeli nombor ekor. Suatu hari, Azim diminta oleh majikannya supaya pergi menghantar barang-barang ke Kelantan. Dalam perjalanan pulang dari Kelantan, Azim bertembung dengan seorang bomoh misteri yang berbahasa Kelantan. Bomoh itu memberikan Azim selendang sakti berwarna merah yang dipercayai mampu memberi nombor ekor bertuah kepad Azim. Nombor itu akan terpapar pada selendang merah tersebut. Akhirnya Azim menjadi kaya-raya.

Namun begitu, kegembiraan Azim tidak lama apabila dia diganggu oleh penunggu selendang tersebut. Manakala Tasnim dan Wan pula diganggu oleh khadam lembing purba akibat mereka cabut lari begitu sahaja selepas mendapat nombor ekor. Nasib baik, bomoh Kedah (dilakonkan oleh Mazlan Pet Pet) berjaya mencari Tasnim. Namun, Tasnim terpaksa menanggung derita apabila anak yang dikandung isterinya hilang begitu sahaja dalam kandungan sehingga doktor pun tidak tahu apa yang sedang berlaku. Penantian menunggu anak sulung selama lima tahun menjadi sia-sia. Wan pula dibelasah teruk oleh Along kerana gagal membayar balik pinjaman yang dibuat. Barang kemas milik isterinya dirampas oleh Along.

Azim dan isterinya makin lama makin dilanda perasaan gelisah apabila didapati anaknya sering bercakap dengan sesuatu yang tidak dapat dilihat. Isteri Azim sering mengadu mengenai kehadiran bau busuk dan perasaan diperhatikan sesuatu semasa di dalam rumah. Pada suatu hari, Wahidah (anak Azim) telah bermain-main dengan selendang merah sakti kepunyaan Azim, Azim terkejut lalu menampar anaknya yang sebelum ini cukup dimanjakan. Perubahan sikap Azim mendatangkan kekeliruan dan kesedihan terhadap isteri dan anaknya.

Azim termenung mengenangkan perubahan yang telah berlaku dalam hidupnya. Azim sedar, dia telah menyara hidup keluarganya dengan menggunakan sumber yang haram, iaitu perjudian Toto dan aktiviti syirik yang dipanggil ngangkung.

Sumber Daripada : http://dukeamienerev.blogspot.com/

No comments:

Copyright to S.H.A.I.Z.H.A.R
Designed by UMIESUEstudio 2015